Batata umyć, osuszyć. Pokroić z pomocą krajalnicy na 2 mm plastry pozostawiając skórkę. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół.
Na rozgrzaną patelnię dać 1 łyżkę oleju kokosowego i smażyć na nim plastry, aż się zarumienią. Odłożyć każdy zarumieniony plaster na papierowy ręcznik.
Na patelnie dodać pozostałą łyżkę oleju kokosowego i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.
Dodać szpinak i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość smażyć około 5 minut.
Masę szpinakową przełożyć do miski. Dodać do niej jogurt, jajko, parmezan i przyprawy. Wymieszać.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć plastrami podsmażonych batatów - dno i boki. na tak przygotowany spód wylać masę szpinakowo-jogurtową. Wystające boki batatów można położyć na masie szpinakowej.
Całość włożyć do piekarnika i piec 40 min aż masa stężeje i stanie się rumiana. Podawać ciepłe.
Porcji 7