Opcje drukowania:

FIT placuszki z selera – spalające tłuszcz

Ilość porcji4 porcje

Składniki na 4 placuszki dla 1 osoby
 1 jajko
 4 łyżki (40 g) płatków owsianych górskich
 ¼ (100 g) korzenia selera
 ½ (125 ml) szklanki wody
 2 łyżki pietruszki
 2 łyżki szczypiorku
 sól i pieprz
1

Płatki owsiane górskie zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut.

2

Seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wmieszać go z jajkiem, przyprawami i namoczonymi płatkami owsianymi oraz drobno posiekaną pietruszką oraz szczypiorkiem. Całość doprawić solą i pieprzem.

3

Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.*

4

*Najlepiej wyciąć z papieru do pieczenia kwadraty, ułożyć je na rozgrzanej patelni. Na nie wykładać po łyżce masy selerowej i smażyć po 2-3 minut z każdej strony.  Przed obróceniem na drugą stronę przyłożyć kwadrat papieru i dopiero wtedy odwrócić. Taka metoda gwarantuje, że placki nie będą przywierać do patelni.

Wartości odżywcze

Porcji 4