Rozgrzewający i oczyszczający
Na dno rondla wlewamy około 50 ml wody i czekamy aż zacznie wrzeć. Na gorącą wodę wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy ją około 5 minut.
Do cebuli dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i śliwkę suszoną wędzoną oraz posiekane chili. Smażymy kolejną minutę.
Do warzyw dodajemy soczewicę żółtą, mieszamy i wlewamy wodę tyle aby przykryć całość. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Co jakiś czas dolewając wodę.
Kiedy żółta soczewica zaczyna mięknąć dodajemy soczewicę czerwoną wraz z pokrojoną w kostkę kalarepą, pokrojonym pomidorem i pieczarkami. Całość gotujemy około 7 minut.
Doprawiamy gulasz koncentratem pomidorowym, pieprzem i minimalną ilością soli.
Podajemy ciepły z awokado, natka pietruszki i orzechami nerkowca, obowiązkowo posypany płatkami drożdży.
można użyć dowolnej soczewicy należy tylko sprawdzić na opakowaniu czas gotowania i dostosować go do przepisu
zamiast soczewicy można użyć ciecierzycę
Porcji 0