Opcje drukowania:

FIT Gulasz z soczewicy

Ilość porcji3 porcjeCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas40 minut

Rozgrzewający i oczyszczający

 ¼ szklanki soczewicy żółtej
 ¼ szklanki soczewicy czerwonej
 ½ dużej cebuli
 1 duży pomidor
 1 kalarepa
 5 pieczarek
 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 5 suszonych pomidorów
 3 śliwki suszone wędzone
 ½ łyżeczki chili
 1 awokado
 1 natka pietruszki
 1 garść orzechów nerkowca
 woda (ok 500 - 750 ml)
 3 łyżki płatków drożdżowych
 sól i pieprz do smaku
1

Na dno rondla wlewamy około 50 ml wody i czekamy aż zacznie wrzeć. Na gorącą wodę wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy ją około 5 minut.

2

Do cebuli dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i śliwkę suszoną wędzoną oraz posiekane chili. Smażymy kolejną minutę.

3

Do warzyw dodajemy soczewicę żółtą, mieszamy i wlewamy wodę tyle aby przykryć całość. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Co jakiś czas dolewając wodę.

4

Kiedy żółta soczewica zaczyna mięknąć dodajemy soczewicę czerwoną wraz z pokrojoną w kostkę kalarepą, pokrojonym pomidorem i pieczarkami. Całość gotujemy około 7 minut.

5

Doprawiamy gulasz koncentratem pomidorowym, pieprzem i minimalną ilością soli.

6

Podajemy ciepły z awokado, natka pietruszki i orzechami nerkowca, obowiązkowo posypany płatkami drożdży.

Możliwości:
7

można użyć dowolnej soczewicy należy tylko sprawdzić na opakowaniu czas gotowania i dostosować go do przepisu

8

zamiast soczewicy można użyć ciecierzycę

Wartości odżywcze

Porcji 3