Opcje drukowania:

Fit ciasto z truskawkami

Ilość porcji10 porcjiCzas Przygotowania5 minutCzas pieczenia1 godz.Całkowity czas1 godz. 5 minut

 170 g mielonych migdałów (mąka migdałowa)
 30 g wiórek kokosowych
 2 jajka
 1 łyżeczka proszku do piecznenia
 ¼ szklanki syropu klonowego
 ¼ szklanki oleju rzepakowego
 1 skórka starta z 1 pomarańczy
 2 szklanki truskawek
 1 garść płatków migdałów
 do dekoracji: 1 łyżka mąki kokosowej i garść świeżych truskawek
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 º C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W misce wymieszać ze sobą mąkę migdałową, wiórki kokosowe, syrop klonowy proszek do pieczenia, olej rzepakowy, skórkę startą z pomarańczy i jajka. Ma powstać jednolita masa.

3

Wyłożyć truskawki na uprzednio wlane do przygotowanej formy ciasto. Całość posypać płatkami migdałów i włożyć do piekarnika.

4

Piec 60 minut jednak po 40 minutach sprawdzić patyczkiem czy włożony w środek ciasta pozostaje suchy.

5

Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem posypać mąką kokosową i udekorować świeżymi truskawkami.

Możliwości:
6

mielone migdały i kokos można zastąpić mąką gryczaną

7

syrop klonowy można zastąpić miodem

8

truskawki można zastąpić - jabłkami, śliwkami, jagodami, malinami

Wartości odżywcze

Porcji 0


Ilość na porcję
Kalorie 206
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 15.9g25%
Cholesterol 33mg11%
Sód 14mg1%
Potas 250mg8%
Węglowodany 13.6g5%
Białko 5.4g11%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.