Opcje drukowania:

Fit ciasto jabłkowe bez ciasta

Ilość porcji15 porcji

 1 ½ kg jabłek (około 15 sztuk)
 1 pomarańcza
 1 łyżeczka cynamonu
 1 laska wanilii
 2 łyżki soku z cytryny
 150 g cukru z palmy kokosowej (można użyć trzcinowego)
 80 g oleju kokosowego (można użyć masła - wtedy będzie to wersja już nie fit :) )
1

W rondlu zagotować skórkę startą i sok wyciśnięty z pomarańczy, cukier, cynamon, olej kokosowy, sok z cytryny i przeciętą w pół laskę wanilii. Od momentu zagotowania płynu gotować go jeszcze 5-8 minut tak aby powstał syrop. Usunąć laskę wanilii.

2

Syrop przelać do dużej miski. Jabłka obrać - 2 jabłka odłożyć (obrane), a pozostałe wydrążyć - usunąć gniazda nasienne.

3

Wydrążone jabłka pokroić za pomocą krajalnicy lub nożem na talarki o grubości 3 mm.  Pozostałe 2 jabłka przekroić w połowie i również wraz z gniazdami pokroić na talarki - te jabłka będą dekorować wierzch ciasta.

4

Przygotować formę o średnicy 20 cm - dno wyłożyć papierem do  pieczenia. Foremkę z zewnątrz szczelnie owinąć folią aluminiową (podczas pieczenia może wypłynąć trochę syropu lub soku z jabłek polecam włożyć dodatkowo przygotowaną formę w większą aby uniknąć pobrudzenia piekarnika)

5

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół.

6

Każdy plaster jabłka zanurzyć w syropie i wykładać do formy pamiętając aby jabłka do dekoracji (te z ogonkami i gniazdami ) wyłożyć na samą górę.  Jeżeli syrop pozostanie wylać go na jabłka. Formę przykryć   z góry folią aluminiową.

7

Ciasto włożyć do piekarnika na 1 godzinę, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 º C i piec jeszcze 30 minut.

8

Ciasto wystudzić i włożyć do lodówki na minimum godzinę.

9

Najlepiej smakuje z jogurtem lub lodami waniliowymi.

Uwaga!
10

Nie przejmujcie się jeżeli z formy wypłynie więcej płynu - to sok z jabłek (pyszny!) -syrop w lodówce zastygnie i jabłka będą tworzyć zwarte ciasto.

Wartości odżywcze

Porcji 15