Opcje drukowania:

Fit ciasto espresso

Ilość porcji1 porcja

Składniki na ciasto:
 200 g daktyli suszonych
 1 ½ łyżki kawy rozpuszczalnej espresso
 1 ¼ szklanki wody
 ½ łyżeczka sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 60 g oleju kokosowego (można zastąpić masłem)
 ½ szklanki cukru z palmy kokosowej (można użyć cukru trzcinowego)
 2 jajka
 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
Składniki na krem czekoladowy:
 2 dojrzałe awokado
 1 duży banan lub 2 małe
 3 łyżki kakao
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem. (Ja użyłam formy silikonowej o wymiarach 20 cm x 10 cm).

2

Z daktyli usunąć pestki i włożyć do rondelka. Dodać kawę, wodę i zagotować. Gotować 10 minut po czym całość zblendować.

3

Olej kokosowy utrzeć z cukrem, dodać jajka i zmiksowaną pastę z daktyli. Całość wymieszać.

4

Mąkę przesiać przez sito z sodą oczyszczoną i proszkiem. Dodać do pozostałych składników i całość wymieszać.

5

Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 min w nagrzanym piekarniku. ( Po tym czasie sprawdzić czy patyczek włożony w środek wychodzi suchy jeżeli tak to) należy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na 15 minut ( jeżeli nie wydłużamy pieczenie jeszcze o 10 minut. )

Przygotowanie kremu:
6

Z awokado usunąć pestkę i zmiksować wszystkie składniki.

7

Krem wyłożyć na ostudzone ciasto.