Opcje drukowania:

FIT chleb z cukinią

Ilość porcji12 porcjiCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia1 godz.Całkowity czas1 godz. 10 minut

Składniki na ciasto:
 1 ¼ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 ½ szklanki kakao
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 szczypta soli morskiej
 2 jajka
 2 dojrzałe banany
 ½ szklanki jogurtu greckiego
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 1 szklanka startej cukinii
 ½ szklanki gorzkiej czekolady
 ½ szklanki orzechów pecan
Składniki na karmelizowane śliwki:
 10 śliwek
 3 łyżki masła
 4 łyżki cukru trzcinowego
 1 szczypta cynamonu
Przygotowanie ciasta:
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem.

2

 Do miski przesiać mąkę, proszek, sodę, sól i kakao. W drugiej misce za pomocą blendera zmiksować jajka, banany, jogurt i cukier.

3

Do mieszaniny dodać startą na grubych oczkach, odciśniętą cukinię.

4

Do mokrej mieszanki w trzech turach dodać suche składniki, po każdym dobrze mieszając (niezbyt długo).

5

Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę i orzechy. Masę przelać do przygotowanej foremki (ciasto można z wierzchu dekorować kawałkami bananów i czekoladą lub orzechami) i piec 60 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić

Przygotowanie śliwek
6

Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło, dodać cukier, smażyć minutę. Po tym czasie dodać wydrążone, pokrojone w ćwiartki śliwki i smażyć kolejne 3-4 minuty. Na sam koniec całość oprószyć cynamonem.

7

Chlebek bananowy pokroić na plastry. Podawać go uprzedniego grillowanego lub podpieczonego w tosterze z kleksem jogurtu greckiego i karmelizowanymi śliwkami.

Wartości odżywcze

Porcji 12