Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem.
Do miski przesiać mąkę, proszek, sodę, sól i kakao. W drugiej misce za pomocą blendera zmiksować jajka, banany, jogurt i cukier.
Do mieszaniny dodać startą na grubych oczkach, odciśniętą cukinię.
Do mokrej mieszanki w trzech turach dodać suche składniki, po każdym dobrze mieszając (niezbyt długo).
Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę i orzechy. Masę przelać do przygotowanej foremki (ciasto można z wierzchu dekorować kawałkami bananów i czekoladą lub orzechami) i piec 60 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić
Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło, dodać cukier, smażyć minutę. Po tym czasie dodać wydrążone, pokrojone w ćwiartki śliwki i smażyć kolejne 3-4 minuty. Na sam koniec całość oprószyć cynamonem.
Chlebek bananowy pokroić na plastry. Podawać go uprzedniego grillowanego lub podpieczonego w tosterze z kleksem jogurtu greckiego i karmelizowanymi śliwkami.
Porcji 12