Opcje drukowania:

Faworki puszyste

Ilość porcji1 porcja

 250 g maki pszennej
 50 g cukru pudru
 1 łyżka miękkiego masła
 1 szczypta soli
 4 żółtka
 2 kopiaste łyżki śmietany 18%
 1 łyżka spirytusu
 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 cukier puder do posypania
 smalec do smażenia (ja użyłam smalcu z różową świnką na opakowaniu:) )
1

Mąkę i cukier przesiać do miski. Dodać sól, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać.

2

Dodać do mieszanki z mąką pozostałe składniki tzn. masło, żółtka, śmietanę i spirytus i wszystko dokładnie wyrabiać rękami przez ok 10 min.
Ciasto powinno być gładkie, błyszczące i elastyczne.

3

Ciasto przykryć folią spożywczą i odłożyć na ok 1 godzinę.

4

W dużym garnku roztopić 3 kostki smalcu.

5

a stolnicy lekko oprószonej mąką rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości ok 2-3mm.Ważne jest aby nie dodawać za dużo mąki bo wtedy zrobią się twarde.

6

Z ciasta wycinać prostokąty ok 2cm x 4cm w środku każdego robiąc 1 cm dziurkę. Przeciągać jeden z końców przez otwór w środku.

7

Faworki smażyć aż będą miały złoty kolor i odkładać na ręcznik papierowy aby odciągnął tłuszcz. Wystudzić.

8

Na koniec posypać obficie cukrem pudrem