Drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłej wody wraz z 3 łyżkami mąki i cukrem. Odstawić na 10 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, aż zaczyn podwoi objętość.
Pozostałą mąkę przesiać wraz z solą, dodać wyrośnięty zaczyn, pozostałą wodę (100 ml) oraz oliwę z oliwek i wyrabiać ciasto około 10 minut. Ciasto przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Nie dosypywać mąki ponieważ ciasto zrobi się twarde.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, ponownie wyrobić. Rozwałkować na duży, cienki placek posypując go przy wałkowaniu z jednej strony makiem, z drugiej sezamem. Kroić paski o długości 15 cm i szerokości 2 cm. W środku robić nacięcie około 2 cm i przekładać przez zrobioną dziurę jeden z końców - tak jak w faworkach.
Przygotowane drożdżowe faworki odkładać na blachę. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 C z funkcją grzania góra-dół przez 15 minut lub do momentu kiedy będą złote. Ostudzić.