Opcje drukowania:

Falafele czyli kotlety z ciecierzycy

Ilość porcji1 porcja

 1 duża cebula
 3 ząbki czosnku
 1 puszka ciecierzycy (można użyć suchej uprzednio namoczonej przez noc w wodzie)
 1 pęczek natki pietruszki
 1 garść świeżej kolendry
 1 łyżeczka soli
 ¼ łyżeczki chili mielonego
 ½ łyżeczki kminu rzymskiego
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ szklanki mąki pszennej
 1 łyżka oleju rzepakowego
Na sos tahini:
 1 ¼ szklanki jogurtu naturalnego
 ¼ szklanki tahini (pasty sezamowej)
 2 łyżki świeżego soku z cytryny
1

Na rozgrzaną patelnię wsypać kmin rzymski i chwile podprażyć aby uwolnił swój aromat. Przełożyć go do moździerza i utrzeć.

2

Do malaksera (rozdrabniacza) dodać odcedzoną ciecierzycę, natkę pietruszki, kolendrę, sól, chili mielone, kmin rzymski i całość zmiksować niezbyt drobno.

3

Do ciecierzycy dodać cebulę drobno posiekaną i czosnek wyciśnięty przez praskę oraz proszek do pieczenia i mąkę. Całość ponownie zmiksować ale niezbyt drobno. Składniki mają się połączyć. (Można dodać więcej mąki, jeśli mieszanka jest jeszcze zbyt mokra.).

4

Z masy uformować kulki -kotlety i włożyć je do lodówki na 1 godzinę.

5

Na rozgrzaną patelnię wlać olej i rozprowadzić go równomiernie. Smażyć na nim schłodzone falafel po 4-5minut z każdej strony aż nabiorą złotego koloru.

6

Gotowe kotlety z ciecierzycy podawać z sosem tahini (wymieszać wszystkie składniki sosu ze sobą) lub buraczkami.