Opcje drukowania:

Ekspresowy deser chałwowy

Ilość porcji4 porcje

 200 g chałwy
 400 g jogurtu naturalnego
 2 łyżki miodu
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 2 łyżki pasty tahini
 1 łyżka syropu trzcinowego (można zastąpić miodem)
 100 g borówek
 listki mięty
 1 skórka z cytryny
 pistacje
1

W misce wymieszać ze sobą jogurt, miód, ekstrakt z wanilii, skórkę startą z cytryny. Masę przelać do pucharków.

2

W drugiej misce widelcem utrzeć na gładką masę chałwę, pastę tahini i syrop trzcinowy. (jeżeli masa jest za gęsta należy dodać mleka około 1 - 2 łyżek). Sos chałwowy przelać na jogurt w pucharkach.

3

Deser udekorować borówkami, pistacjami i listkami mięty. Najlepiej schłodzić w lodówce przez godzinę ale można też jeść od razu.

Wartości odżywcze

Porcji 4