Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C z funkcją grzania góra-dół. Podłużną foremkę 10 x 20 cm wsadź pustą do piekarnika.
Kaszę wymieszaj w osobnej misce z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Zrób wgłębienie i dodawaj powoli roztrzepane jajka i maślankę.
Całość dokładnie wymieszaj tak aby kasza wchłonęła płyn, nie mieszaj za długo.
Nagrzaną foremkę wyjmij z pieca, włóż do niej masło i całe rozprowadź na bokach formy. Resztę masła przelej do ciasta i wymieszaj.
Ciasto wlej do foremki i piecz 30 min, do momentu kiedy będzie rumiane.
* jeżeli nie masz maślanki do szklanki mleka dodaj łyżkę octu i poczekaj 5 min
Kurki dokładnie umyj, oczyść i osusz.
Na rozgrzanej patelni roztop masło, rzuć gałązkę tymianku. Dodaj drobno pokrojoną cebulą i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smaż około minuty.
Dodaj oczyszczone kurki i smaż kilka minut na średnim ogniu pod koniec dodając świeże zioła.