Opcje drukowania:

Ekspresowy chlebek i kurki w maśle czosnkowym

Ilość porcji1 porcja

 1 szklanka kaszy manny
 1 szklanka mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 jajka
 1 ½ szklanki maślanki*
 100 g miękkiego masła
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na kurki w maśle czosnkowym:
 100 g kurek
 1 mała gałązka tymianku
 ¼ cebuli
 2 ząbki czosnku
 1 łyżeczka siekanych ziół (np. natki pietruszki, zielonej cebulki)
 3 łyżki masła
1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C z funkcją grzania góra-dół. Podłużną foremkę 10 x 20 cm  wsadź pustą do piekarnika.

2

Kaszę wymieszaj w osobnej misce z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Zrób wgłębienie i dodawaj powoli roztrzepane jajka i maślankę.

3

Całość dokładnie wymieszaj tak aby kasza wchłonęła płyn, nie mieszaj za długo.

4

Nagrzaną foremkę wyjmij z pieca, włóż do niej masło i całe rozprowadź na bokach formy. Resztę masła przelej do ciasta i wymieszaj.

5

Ciasto wlej do foremki i piecz 30 min, do momentu kiedy będzie rumiane.

6

* jeżeli nie masz maślanki do szklanki mleka dodaj łyżkę octu i poczekaj 5 min

Kurki w maśle czosnkowym:
7

Kurki dokładnie umyj, oczyść i osusz.

8

Na rozgrzanej patelni roztop masło, rzuć gałązkę tymianku. Dodaj drobno pokrojoną cebulą i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smaż około minuty.

9

Dodaj oczyszczone kurki i smaż kilka minut na średnim ogniu pod koniec dodając świeże zioła.