Opcje drukowania:

Ekspresowe ciasto z owocami

Ilość porcji1 porcja

 280 g mąki pszennej
 150 g miękkiego masła
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
 60 g orzechów laskowych
 20 g pestek dyni
 20 g słonecznika
 1 łyżeczka cynamonu
 150 g cukru brązowego
 2 jajka
 150 g konfitury malinowej
 200 g truskawek
 50 g malin
 50 g borówki
1

Przygotuj blaszkę o wymiarach 21 x 21 cm lub średnicy 20 cm. Wyłóż ją papierem. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 C z funkcja grzania góra - dół.

2

Orzechy laskowe posiekaj i umieść w misce. Dodaj mąkę, masło pokrojone w kostkę, cynamon, cukier, sól, proszek do pieczenia, pestki dyni i słonecznik. Wszystko wymieszaj. Dodaj jajka i ponownie wszystko wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.

3

Połowę masy wyłóż do przygotowanej foremki i dobrze dociśnij ciasto do jej dna. Na wierzch wyłóż konfiturę i pokrojone owoce i na to drugą połowę ciasta  (już nie dociskaj - tylko lekko oprósz nim owoce).

4

Piecz 50 min do momentu kiedy patyczek wsadzony do ciasta pozostaje suchy.