Opcje drukowania:

Ekspresowe batoniki tahini

Ilość porcji10 porcjiCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas1 godz.

 ¾ szklanki ziaren łuskanego słonecznika
 ¼ szklanki pestek dyni
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 2 łyżki oleju kokosowego
 2 łyżki tahini
 5 łyżek mąki kokosowej
 1 łyżka cukru kokosowego
 1 szczypta soli
 30 g gorzkiej czekolady
1

Słonecznik wraz z pestkami dyni i wiórkami kokosowymi, solą i cukrem kokosowym drobno zmiksować.

2

Dodać mąkę kokosową i całość wymieszać.

3

Roztopiony olej kokosowy wymieszać z tahini. Masę dodać do mieszanki z ziarnami i całość dokładnie zmiksować.

4

Czekoladę pokroić na drobne kawałki dodać ją do masy i wymieszać.

5

Całość przełożyć do foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej folia spożywczą. Batony włożyć na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokroić na dowolne kształty.

Możliwości:
6

słonecznik i dynię można zastąpić dowolnymi orzechami

7

wiórki kokosowe i mąkę kokosową można zastąpić płatkami owsianymi

8

tahini można zastąpić dowolnym masłem orzechowym

9

cukier kokosowy można zastąpić miodem, syropem klonowym lub cukrem trzcinowym

Wartości odżywcze

Porcji 0