Opcje drukowania:

Ekspresowe batoniki FIT

Ilość porcji1 porcja

 4 cienkie wafle bez dodatku cukru (ja użyłam naszych śląskich regionalnych Oblatów tradycyjnych bez cukru)*
 100 g migdałów w łupinach
 100 g suszonych moreli
 100 g żurawiny suszonej ciętej
 20 g rodzynek królewskich
1

Wszystkie bakalie umieść w mikserze i zblenduj na zwartą masę. Miksuj tak długo aż zacznie tworzyć się kula.

2

Masę o grubości ok 1 cm wyłóż na wafel i przykryj ja z góry drugim waflem. Całość obciąż deską aby wafle przykleiły się do masy bakaliowej.

3

* OBLATY to pojedyncze, okrągłe wafle o różnych smakach, pieczone na Śląsku od końca XIX wieku. Ich wypiek zarówno w piekarniach jak i wielu śląskich domach odbywał się w żeliwnej, często zdobionej grawerem formie zwanej żelozkiem albo klyszczami. Delikatny aromat wafli uzyskuje się przez smarowanie form pszczelim woskiem oraz olejami o posmaku orzechów, migdałów, a nawet zamorskich korzeni. (tekst pochodzi ze strony producenta)