Opcje drukowania:

Eintopf czyli śląski łobiod

Ilość porcji5 porcjiCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas40 minut

 1 kalarepa
 1 por
 2 marchewki
 3 młode ziemniaki
 1 cebula
 2 garście groszku
 1 garść szpinaku
 ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
 700 l bulionu drobiowego
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 świeży koperek
 sól i pieprz do smaku
 1 jogurt naturalny gęsty Zott 150 g
1

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie.

2

Pozostałe warzywa również równo pokroić warzywa: cebulę, kalarepkę (bulwę) w kostkę, por i marchewkę w talarki, a zieleninę szpinak i liście kalarepy drobno posiekać i odłożyć.

3

Warzywa dodać do bulionu i gotować około 10 minut następnie dodać kaszę i gotować jeszcze kolejne 10 minut.

4

Całość doprawić świeżo mielono solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając dodać jogurt naturalny gęsty Zott oraz zieleninę i drobno posiekany koperek.

5

Podawać z razowym chlebem lub posypane parmezanem.

Możliwości:
6

można użyć dowolnych warzyw np. kalafior, papryka, fasolka szparagowa, brokuł, burak, seler itd..

7

można wzbogacić garnek o kawałki mięsa lub kiełbasy

8

kaszę można zastąpić makaronem, komosą ryżową czy ryżem lub kaszą manną

Wartości odżywcze

Porcji 0