Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie.
Pozostałe warzywa również równo pokroić warzywa: cebulę, kalarepkę (bulwę) w kostkę, por i marchewkę w talarki, a zieleninę szpinak i liście kalarepy drobno posiekać i odłożyć.
Warzywa dodać do bulionu i gotować około 10 minut następnie dodać kaszę i gotować jeszcze kolejne 10 minut.
Całość doprawić świeżo mielono solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając dodać jogurt naturalny gęsty Zott oraz zieleninę i drobno posiekany koperek.
Podawać z razowym chlebem lub posypane parmezanem.
można użyć dowolnych warzyw np. kalafior, papryka, fasolka szparagowa, brokuł, burak, seler itd..
można wzbogacić garnek o kawałki mięsa lub kiełbasy
kaszę można zastąpić makaronem, komosą ryżową czy ryżem lub kaszą manną
Porcji 5