Opcje drukowania:

Dutch Baby czyli pieczony

Ilość porcji1 porcjaCzas Przygotowania5 minutCzas pieczenia25 minutCałkowity czas30 minut

 ½ szklanki maki pszennej razowej
 ½ szklanki mleka
 2 jajka
 2 łyżki cukru trzcinowego
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 1 łyżeczka oleju kokosowego
 do podania: cukier puder, sezonowe owoce
1

 Piekarnik nastawić na temperaturę 200 º C. Żeliwną patelnię o średnicy około 20 cm lub żaroodporne naczynie włożyć do piekarnika aby mocno się nagrzało.

2

Połączyć jaja, mleko, przesianą mąkę (to co zostanie na sicie również dodajmy do ciasta), cukier, wanilię i sól w robocie kuchennym. Ciasto ma być lejące i gładkie (jeżeli masz więcej czasu to odłóż tak przygotowane ciasto na 20 minut aby odpoczęło).

3

Rozgrzaną patelnię wyjąć z pieca i wyłożyć na nią olej kokosowy. Poczekać aż się rozpuści i rozprowadzić go po dnie i bokach naczynia.

4

Na tak przygotowaną patelnię wylać gotowe ciasto i włożyć do piekarnika na 20 minut aż nabierze złotego koloru.

5

Podawać natychmiast, ciepły, oprószony cukrem pudrem i posypany świeżymi owocami.

Wartości odżywcze

Porcji 1