Śliwki umyć, osuszyć i usunąć z nich pestki. Blachę o wymiarach 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać, wkruszyć do niej drożdże, dodać 1 łyżkę cukru oraz letnie mleko. całość wyrobić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostały cukier,jajko i roztopione masło. Wyrabiać około 5 minut ciasto aż będzie gładkie i błyszczące. (jeżeli ciasto będzie się kleić należy podsypać je odrobiną mąki).
Ciasto oprószyć mąką, włożyć do szklanej miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ° C z funkcją pieczenia góra-dół. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i ponownie wyrabiać przez około 2 minuty. Rozwałkować i wyłożyć nim dno przygotowanej formy.
Na nie wyłożyć pokrojony w kostkę marcepan oraz przekrojone w pół śliwki. Posypać całość cynamonem.
Przygotować krem jogurtowy: w osobnej misce utrzeć ze sobą żółtka oraz cukier przez około 5 minut. Następnie dodać jogurt grecki i dobrze wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. W trzech turach połączyć masę białkową z masą jogurtową delikatnie mieszając.
Masę jogurtową przelać na śliwki. Ciasto piec około 45 -50 minut, aż patyczek włożony w środek będzie suchy.
Wystudzić ciasto i posypać cukrem pudrem.