Jabłka obrać i pokroić w równą kostkę. Skropić 1 łyżką soku z cytryny.
W rondlu rozpuścić masło, dodać pokrojone jabłka, cynamon i cukier. Całość gotować 10 minut aż jabłka nieco zmiękną.
W osobnej miseczce rozpuścić skrobię z pozostałym sokiem z ½ cytryny. Mieszaninę dodać do jabłek i ciągle mieszając całość gotować na średnim ogniu około 3 minut. Odstawić i przestudzić.
Zrobić zaczyn mieszając ze sobą: drożdże, 1 łyżkę cukru, ciepłą wodę (ciepłą ale nie gorącą! - temperatura taka aby swobodnie móc zanurzyć w niej palce) i 3 łyżki mąki. Zaczyn ma przypominać gęstą śmietanę. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
W dużej misce połączyć ze sobą pozostałą mąkę, cukier, szczyptę soli. Dodać ciepłe mleko (temperatura taka jak wody), rozpuszczone masło, jajko i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiać około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. (Ciasto jeżeli jest klejące można podsypać mąką jednak należy dodawać mało mąki gdyż wtedy robi się twarde.)
Ciasto oprószyć mąką i przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę aż podwoi swoją objętość.
Po godzinie kiedy ciasto jest wyrośnięte uderzyć w nie mocno pięścią i ponownie wyrabiać przez 5 minut. Następnie lekko posypując stolnice mąką rozwałkować na kwadrat 40 x 40 cm. Na ciasto wyłożyć przestudzoną masę jabłkową i całość pokroić na kwadraty 10 x 10 cm.
Zrób 4 wieże każda po 4 kwadraty z jabłkami. (tak jak na zdjęciu poniżej)
Kwadraty wykładaj w poziomie (nie w pionie tak jak stoją na blacie, tylko w poziomie tak jak na zdjęciu poniżej) układając każdą wieżę pod innym kątem do podłużnej foremki wysmarowanej masłem i oproszonej mąką (ja użyłam silikonowej więc pominęłam tą czynność)
Jeżeli powypadają jabłka (a tak będzie :) )można je dowolnie wyłożyć na ciasto, a pozostałym sosem polać całe ciasto.
Ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 180C z funkcją grzania góra-dół około 30 minut. Wystudzić.
Cukier puder przesiać przez sito. Dodać sok z cytryny i całość ucierać tak długo, aż powstanie gładki, błyszczący lukier. Jeżeli będzie za twardy należy dodać odrobinę soku z cytryny lub letniej wody, jeżeli za płynny cukru pudru.
Lukrem polać wystudzone ciasto.