Opcje drukowania:

Drożdżowe z jabłkami

Ilość porcji1 porcja

 Składniki na masę jabłkową:
 3 jabłka (użyłam odmiany Golden Delicious)
 ½ cytryny
 1 łyżka masła
 1 łyżeczka cynamonu
 3 łyżki cukru muscovado
 1 łyżka skrobi kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
Składniki na ciasto:
 450 g mąki pszennej
 30 g drożdży świeżych
 1 szczypta soli
 100 g cukru
 60 ml wody
 1 jajko
 200 ml mleka
 2 łyżki masła
Składniki na lukier:
 ½ szklanki cukru pudru
 2 łyżki soku z cytryny
Masa jabłkowa:
1

Jabłka obrać i pokroić w równą kostkę. Skropić 1 łyżką soku z cytryny.

2

W rondlu rozpuścić masło, dodać pokrojone jabłka, cynamon i cukier. Całość gotować 10 minut aż jabłka nieco zmiękną.

3

W osobnej miseczce rozpuścić skrobię z pozostałym sokiem z ½ cytryny. Mieszaninę dodać do jabłek i ciągle mieszając całość gotować na średnim ogniu około 3 minut. Odstawić i przestudzić.

Ciasto
4

Zrobić zaczyn mieszając ze sobą: drożdże, 1 łyżkę cukru, ciepłą wodę (ciepłą ale nie gorącą! - temperatura taka aby swobodnie móc zanurzyć w niej palce) i 3 łyżki mąki. Zaczyn ma przypominać gęstą śmietanę. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.

5

W dużej misce połączyć ze sobą pozostałą mąkę, cukier, szczyptę soli. Dodać ciepłe mleko (temperatura taka jak wody), rozpuszczone masło, jajko i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiać około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. (Ciasto jeżeli jest klejące można podsypać mąką jednak należy dodawać mało mąki gdyż wtedy robi się twarde.)

6

Ciasto oprószyć mąką i przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę aż podwoi swoją objętość.

7

Po godzinie kiedy ciasto jest wyrośnięte uderzyć w nie mocno pięścią i ponownie wyrabiać przez 5 minut. Następnie lekko posypując stolnice mąką rozwałkować na kwadrat 40 x 40 cm. Na ciasto wyłożyć przestudzoną masę jabłkową i całość pokroić na kwadraty 10 x 10 cm.

8

Zrób 4 wieże każda po 4 kwadraty z jabłkami. (tak jak na zdjęciu poniżej)

9

Kwadraty wykładaj w poziomie (nie w pionie tak jak stoją na blacie, tylko w poziomie tak jak na zdjęciu poniżej) układając każdą wieżę pod innym kątem do podłużnej foremki  wysmarowanej masłem i oproszonej mąką (ja użyłam silikonowej więc pominęłam tą czynność)

10

Jeżeli powypadają jabłka (a tak będzie :) )można je dowolnie wyłożyć na ciasto, a pozostałym sosem polać całe ciasto.

11

Ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.

12

Ciasto piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 180C z funkcją grzania góra-dół około 30 minut. Wystudzić.

Lukier
13

Cukier puder przesiać przez sito. Dodać sok z cytryny i całość ucierać tak długo, aż powstanie gładki, błyszczący lukier. Jeżeli będzie za twardy należy dodać odrobinę soku z cytryny lub letniej wody, jeżeli za płynny cukru pudru.

14

Lukrem polać wystudzone ciasto.