Opcje drukowania:

Doskonała rolada bezowa z malinami

Ilość porcji1 porcja

Składniki na ciasto bezowe:
 6 białek
 330 g cukru drobnego do wypieków
 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 1 łyżeczka białego octu winnego lub cytryny
 3 łyżki cukru pudru
Składniki na krem czekoladowo-cytrynowy - (tą opcje można pominąć i zrobić tylko z kremem malinowo-cytrynowym - przepis poniżej)
 200 g śmietany 30%
 2 tabliczki czekolady 70 %
 skórka starta z jednej cytryny
 cukier puder - opcjonalnie
Składniki na krem cytrynowo - malinowy:
 330 ml śmietany 30%
 250 g mascarpone
 3 łyżki cukru pudru
 1 cytryna
 1 szklanka malin
Ciasto bezowe:
1

Białka ubić na sztywną pianę. Dodając do nich stopniowo po 1 łyżce cukru drobnego do wypieków na minutę. Przed dwoma ostatnimi łyżkami dodać do cukru mąkę i wymieszać składniki. Dodać do białek cały czas miksując.

2

Pod koniec do masy bezowej dodać ocet i miksować jeszcze przez 3 minuty aż piana będzie lśniąca i sztywna.

3

Piekarnik nastawić na temperaturę 130 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem. (Ja użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 31 x 36 cm - standardowej blachy w którą wyposażone są piekarniki.)

4

Masę bezową rozłożyć równo na  przygotowanej formie i piec 25 min.  Wyjąć z piekarnika, górę posypać cukrem pudrem i nałożyć na nią kawałek papieru do pieczenia tak aby przykrywał cały placek. Następnie energicznie przełożyć na drugą stronę. Zdjąć blachę i nie ściągając papieru pozostawić do ostygnięcia.

Krem czekoladowo-cytrynowy
5

Czekoladę połamać. Śmietanę zagotować i zalać nią czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Dodać skórkę z cytryny i ewentualnie cukier puder wg uznania pamiętając że blat bezowy jest słodki.

6

Masę czekoladowa wystudzić. - masa zimna zaczyna tężeć.

Krem cytrynowo - malinowy:
7

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać mascarpone i cukier puder. Ubijać aż składniki dobrze się połączą.

8

Do kremu dodać skórkę startą z cytryny oraz sok z jej połowy i maliny. Całość wymieszać.

Przygotowanie rolady:
9

Ściągnij ostrożnie papier z blatu bezowego.

10

Na blat wyłóż krem czekoladowo-cytrynowy pozostawiając po 2 cm od boków , następnie na niego krem cytrynowo-malinowy.

11

Roladę zwijaj za pomocą papieru który znajduje się pod nią wzdłuż jej dłuższego boku.

12

Udekoruj świeżymi malinami i jagodami.