Opcje drukowania:

Domowy jogurt z makiem

Ilość porcji1 porcjaCzas Przygotowania5 minutCałkowity czas12 godziny

 1 L mleka pełnotłustego pasteryzowanego
 1 łyżeczka syropu klonowego
 1 porcja bakterii jogurtowych*
 4 łyżki maku
 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
 używam fiolki Zakwaski Jogurt VITALAKT do samodzielnego przygotowania Jogurtu Domowego
 najlepsze mleko do wyrobu własnego jogurt to mleko ekologiczne
 mleko krowie można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym
1

Mleko wraz z syropem, ekstraktem i makiem podgrzać do temperatury 45 º C , tak aby móc zanurzyć w nim palec.

2

Następnie zdjąć z pieca i dodać bakterie. Całość dokładnie wymieszać i przelać do termosu. Pozostawić na noc.

3

Rano przelać zawartość do słoika i wstawić do lodówki, aż mleko stężeje i oddzieli serwatkę. Przygotować sitko wyłożone gazą. Delikatnie wyłożyć na nie mleko i poczekać, aż serwatka obcieknie.

4

Zebrać gęsty gotowy jogurt. Przetrzymywać w lodówce.

Wartości odżywcze

Porcji 0