Opcje drukowania:

DeseroDrink czyli smak Świąt w szklance

Ilość porcji5 porcjiCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas30 minut

 150 g gorzkiej czekolady 70%
 ¾ szklanki śmietany 30%
 1 skórka starta z 1 pomarańczy
 8 pierniczków
 1 likier na bazie śmietanki, whisky, z dodatkiem wanilii i kakao
1

Śmietankę zagotować w rondlu wraz ze skórką z pomarańczy

2

W osobnej misce połamać czekoladę na drobne kawałki. Zalać ją wrzącą śmietanką i cały czas mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Poczekać aż lekko przestygnie.

3

4 pierniczki pokruszyć i dodać do  masy czekoladowej. Wszystko wymieszać. Masą wypełniać szklanki do ¼ ich wysokości. Całość włożyć do lodówki na co najmniej 20 minut a najlepiej na całą noc.

4

Przed podaniem krem czekoladowy zalać likierem (ja użyłam  likieru Baileys), dodać kostkę lodu i udekorować pozostałymi pierniczkami.

5

Wersja dla dzieci: likier zastąpić mlekiem kokosowym lub sokiem pomarańczowym

Wartości odżywcze

Porcji 0