Opcje drukowania:

Czekoladowy chleb z cukinii

Ilość porcji14 porcjiCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia1 godz.Całkowity czas1 godz. 10 minut

 1 ¾ szklanki  mąki gryczanej
 ½ szklanki kakao
 1 ½ łyżeczki łuski psyllium (babka płesznik) lub mielonego siemienia lnianego
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki soli morskiej
 ¾ szklanki cukru trzcinowego
 ¼ szklanki drobno posiekanej gorzkiej czekolady 70%
 2 jajka
 ¼ szklanki mleka
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 2 szklanki startej cukinii (1 średnia cukinia)
 1 łyżka soku z cytryny
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3

W dużej misce przesiać: mąkę, kakao, łuskę psyllium, proszek do pieczenia, sodę i sól. Całość wymieszać z drobno posiekaną w kostkę gorzką czekoladą.

4

W misie miksera umieścić jajka, cukier, sok z cytryny, mleko i olej. Miksować całość około 7 minut.

5

Do mokrej mikstury dodać  suche składniki. Wymieszać szybko, niezbyt dokładnie.

6

Następnie dodać cukinię i całość dobrze wymieszać. (uwaga! nie należy ciasta za długo mieszać - tylko do połączenia składników)

7

Przelać ciasto do przygotowanej formy i piec przez godzinę, aż wykałaczka wychodzi czysta. Wystudzić.

Możliwości:
8

Chleb można przechowywać szczelnie owinięty folią aluminiową w temperaturze pokojowej do 3 dni.

9

Aby zaostrzyć smak można dodać szczyptę chili

Wartości odżywcze

Porcji 0