Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W dużej misce przesiać: mąkę, kakao, łuskę psyllium, proszek do pieczenia, sodę i sól. Całość wymieszać z drobno posiekaną w kostkę gorzką czekoladą.
W misie miksera umieścić jajka, cukier, sok z cytryny, mleko i olej. Miksować całość około 7 minut.
Do mokrej mikstury dodać suche składniki. Wymieszać szybko, niezbyt dokładnie.
Następnie dodać cukinię i całość dobrze wymieszać. (uwaga! nie należy ciasta za długo mieszać - tylko do połączenia składników)
Przelać ciasto do przygotowanej formy i piec przez godzinę, aż wykałaczka wychodzi czysta. Wystudzić.
Chleb można przechowywać szczelnie owinięty folią aluminiową w temperaturze pokojowej do 3 dni.
Aby zaostrzyć smak można dodać szczyptę chili
Porcji 14