Opcje drukowania:

Czekoladowe jogurt-tiramisu

Ilość porcji7 porcjiCzas Przygotowania20 minutCzas pieczenia35 minutCałkowity czas12 godziny

Czekoladowe wegańskie brownie:
 2 tabliczki gorzkiej czekolady
 1 szklanka mąki bezglutenowej
 1 szczypta soli
 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 banan
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 ½ szklanki roztopionego oleju kokosowego
 ¼ mleka kokosowego
 1 garść orzechów lub posiekanej czekolady
Krem:
 800 g jogurtu greckiego
 3 łyżki miodu
 4 pomarańcze
Do posypania:
 4 łyżki kakao
 4 łyżeczki czerwonego pieprzu
Przygotowanie kremu:
1

Dzień wcześniej wymieszać jogurt z miodem i skórką z pomarańczy. Całość przełożyć na sito wyłożone gazą i umieszczone nad miską.

2

Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc – im dłużej tym krem będzie bardziej gęsty.

Przygotowanie Brownie:
3

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C z funkcją grzania góra-dół.

4

Na blachę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papier do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce (3 x po 30 sekund) lub w kąpieli wodnej.

5

Do miski przesiać mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Odłożyć na bok.

6

W osobnej misce zmiksować blenderem banan, mleko kokosowe, cukier i olej. Dodać do mokrej mieszanki przesianą mąkę – wymieszać. Następnie dodać roztopioną czekoladę. Całość wymieszać do dobrego połączenia składników.

7

Do masy dodać posiekane orzechy lub czekoladę. Ciasto przelać do przygotowanej formy i włożyć do piekarnika na 35 minut. Wyjąć i ostudzić

Przygotowanie TIRAMISU:
8

Z ciasta wycisnąć krążki (można je dodatkowo nasączyć sokiem z pomarańczy – choć to nie konieczne gdyż Brownie jest już wilgotne) lub bezpośrednio na nie wykładać jogurtowy krem.

9

Całość oficie oprószyć kakao i posypać różowym pieprzem posypać. Udekorować kawałkami świeżych pomarańczy.

Wartości odżywcze

Porcji 7