Opcje drukowania:

Czekoladowe babeczki jogurtowe

Ilość porcji12 porcjiCzas Przygotowania5 minutCzas pieczenia15 minutCałkowity czas25 minut

 3 banany
 ¼ szklanki syropu klonowego
  szklanki jogurtu greckiego
  szklanki oleju kokosowego, roztopionego
 1 jajko
 2 łyżki kakao
 1 ⅔ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 ½ łyżeczki soli morskiej
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  szklanki (50g )gorzkiej czekolady lub mini dropsów czekoladowych
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami.

2

W dużej misce zmiksować ze sobą banany, syrop klonowy, jogurt grecki, olej kokosowy i jajko.

3

Następnie dodać kakao, mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Za pomocą rózgi wymieszać wszystkie składniki aż dobrze się połączą.

4

Dodać drobno pokrojoną czekoladę lub dropsy czekoladowe i ponownie całość wymieszać.

5

Ciastem napełnić każdą foremkę do 3/4 jej wysokości.

6

Piec przez 15 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostałej suchy

Możliwości:
7

do masy można dodać dowolne orzechy czy suszone owoce

8

zamiast bananów można użyć ugotowanych batatów lub startego jabłka

Wartości odżywcze

Porcji 12


Ilość na porcję
Kalorie 200
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 9g14%
Węglowodany 31g11%
Białko 4g8%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.