Opcje drukowania:

Cytrynowa ? babka z awokado

Ilość porcji9 porcjiCzas pieczenia47 minutCałkowity czas1 godz.

 4 jajka
 ¾ szklanki cukru kokosowego
 1 ½ awokado
 1 cytryna
 ¾ szklanki mąki kokosowej
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 do posypania: cukier puder trzcinowy
 1 porcja = 236 kcal
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę do pieczenia z kominem o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką (w przypadku wersji bezglutenowej należy posmarować formę olejem kokosowym i oprószyć mąką ryżową lub upiec w formie silikonowej).

2

Jajka ucierać wraz z cukrem i skórką startą z cytryny za pomocą miksera około 5 minut aż podwoją objętość.

3

Miąższ awokado zmiksować wraz z sokiem z połowy cytryny na bardzo gładką pastę.

4

Mąkę kokosową przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia.

5

Do masy jajecznej dodać zmiksowane awokado - ponownie całość miksować aż składniki się połączą. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i wygładzić.

6

Piec 40-45 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek  będzie  suchy.

7

Wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem trzcinowym i udekorować wiosennymi kwiatami.

Możliwości:
8

cukier kokosowy można zastąpić cukrem trzcinowym, połową szklanki ksylitolu lub zwykłym cukrem

9

awokado można zastąpić bananem (wtedy należy użyć mniej cukru) lub ugotowanym batatem

10

mąkę kokosową można zastąpić tą samą ilością mąki owsianej lub 2 szklankami mąki pszennej, orkiszowej

Wartości odżywcze

Porcji 9