Opcje drukowania:

Cynamonowe ciastka grahamki – food&friends -sesja kulinarna dla Olympusa

Ilość porcji1 porcja

 2 szklanki mąki pszennej graham
 ½ szklanki mąki pszennej
 ¾ szklanki brązowego cukru
 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody
 1 łyżeczka cynamonu
 1 szczypta soli
 150 g zimnego masła (6 łyżek)
 4 łyżki melasy (można zastąpić miodem)
 ¼ szklanki mleka
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól wymieszać.

2

Dodać zimne masłem pokrojone w kawałki i unosząc do góry dłonie wcierać je w mąkę. Masa ma przypominać bułkę tartą. Następnie dodać melasę, mleko i ekstrakt z wanilii. Całość zagnieść na jednolite, zwarte ciasto.

3

Zawinąć ciasto w folię i przechowywać w lodówce przez godzinę.

4

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

5

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, aż będzie miało około 0,5 cm grubości. Wyciskać ciastka, nakłuć widelcem i umieścić na przygotowanej blaszce.

6

Piec przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzić.