Opcje drukowania:

Cynamonowa beza i jabłka

Ilość porcji1 porcja

Ciasto (forma o średnicy 25cm)
 200 g mąki
 50 g cukru pudru
 100 g zimnego masła
 1 żółtko
 1 szczypta soli
 2 łyżki zimnej wody
Masa śmietanowa
 2 jaja
 50 g cukru pudru
 200 g śmietany kremówki
Cynamonowa beza
 1 białko
 70 g cukru pudru
 1 łyżeczka cynamonu
 1 szczypta soli
Ponadto do Ciasta potrzebujemy
 4 jabłka
Ciasto
1

Mąkę, sól, cukier puder, masło, żółtko oraz 2 łyżki lodowatej wody zagnieść na gładkie ciasto.

2

Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.

3

Przenieść ciasto do formy wysmarowanej masłem. Brzegi powinny być wyłożone na wysokość ok 2-3 cm. (formę można też wyłożyć ciastem bez wałkowania)

4

Odstawić do lodówki na 30 min.

Masa śmietanowa
5

Jajka zmiksować z cukrem

6

Dodać śmietanę i dokładnie zmiksować

Cynamonowa beza
7

Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno

8

Kiedy powstanie już sztywna piana dodajemy stopniowo cukier puder i cynamon - dokładnie mieszamy

Ponadto do Ciasta potrzebujemy
9

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Każdą ćwiartkę ponownie pokroić na 3 plasterki..

PRZYGOTOWANIE CIASTA
10

Piekarnik nastawić na 200C.
Wyjąć ciasto z lodówki.
Na ciasto wylać połowę masy śmietanowej.
Poukładać na masie jabłka.

11

Wylać pozostałą cześć masy.
Wstawić do piekarnika i piec 20min.
Przygotować cynamonową bezę i rozłożyć ją na cieście.
Ciasto piec jeszcze 10 min.

Wartości odżywcze

Porcji 1


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('//wp-content/wf...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35