Opcje drukowania:

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Ilość porcji2 porcje

Składniki na 2 porcje:
 ½ szklanki kaszy jaglanej
 1 szklanka gorącej wody
 2 okrągłe cukinie
 2 piersi z kurczaka
 1 ząbek czosnku
 4 suszone pomidory w zalewie olejowej
 1 zielona cebulka
 chili suszone
 sól i pieprz
1

Kaszę jaglaną podprażyć na patelni przez około 2 minuty, po czym przelać na sicie gorąco wodą aby straciła goryczkę. Przełożyć do rondelka.

2

Cukinie umyć, odciąć 1/3. Wydrążyć środek, wysmarować od środka olejem i lekko posypać solą.

3

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C.

4

Cukinie piec pustą 15 minut tak aby była miękka ale nadal jędrna.

5

Kaszę zalać szklanką gorącej, osolonej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 min aż wchłonie cały płyn.

6

Piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki.  Całość skropić 1 łyżką oleju, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i piperz. Wymieszać.
Odstawić na 10 min.

7

Na rozgrzanej patelni smażyć po 2 minuty z każdej strony kurczaka, dodać pokrojone drobno suszone pomidory, szczyptę płatków chili.

8

Na sam koniec do kurczaka dodać ugotowaną kaszę i zieloną cebulkę. Całość wymieszać. Faszerować podpieczone cukinie i podawać.

Wartości odżywcze

Porcji 2