Kaszę jaglaną podprażyć na patelni przez około 2 minuty, po czym przelać na sicie gorąco wodą aby straciła goryczkę. Przełożyć do rondelka.
Cukinie umyć, odciąć 1/3. Wydrążyć środek, wysmarować od środka olejem i lekko posypać solą.
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C.
Cukinie piec pustą 15 minut tak aby była miękka ale nadal jędrna.
Kaszę zalać szklanką gorącej, osolonej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 min aż wchłonie cały płyn.
Piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Całość skropić 1 łyżką oleju, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i piperz. Wymieszać.
Odstawić na 10 min.
Na rozgrzanej patelni smażyć po 2 minuty z każdej strony kurczaka, dodać pokrojone drobno suszone pomidory, szczyptę płatków chili.
Na sam koniec do kurczaka dodać ugotowaną kaszę i zieloną cebulkę. Całość wymieszać. Faszerować podpieczone cukinie i podawać.
Porcji 2