Opcje drukowania:

Cukinia faszerowana FIT

Ilość porcji4 porcje

 2 cukinie
 500 g mięsa mielonego z indyka
 1 garść pomidorów koktajlowych
 3 duże pomidory
 1 szklanka przecieru pomidorowego
 2 cebule
 2 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 1 świeża bazylia
 100 g fety ligt
 2 łyżki oleju
 sól i pieprz
1

Cukinię umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na połowę. Każdą połówkę wydrążyć łyżką zostawiając około 0,5 cm miąższu. Wydrążoną cukinię zostawić do farszu.

2

Na rozgrzany na patelni olej wrzucić posiekaną drobno cebule i czosnek. Podsmażyć aż się zeszkli. Dodać mięso mielone z indyka i dobrze obsmażyć.

3

Kiedy mięso będzie już rumiane dodać pokrojone drobno 3 pomidory i papryczkę chili oraz przecier pomidorowy. Całość dusić około 15 min na średnim ogniu.

4

Na sam koniec dodać świeżą bazylię i kawałki świeżo wydrążonej łyżką cukinii. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić sola i pieprzem

5

Farszem napełniać wcześniej przygotowane łódeczki z cukinii, na tak przygotowane wyłożyć przekrojone w pół pomidorki koktajlowe oraz kawałki fety ligt. Całość oprószyć pieprzem i zapiekać około 20 min w temperaturze 200º C.

Wartości odżywcze

Porcji 0