Opcje drukowania:

Creme brulee ze skórką pomarańczy

Ilość porcji1 porcja

 2 żółtka
 30 g cukru
 200 ml śmietanki 36%
 1 skórka starta z pomarańczy
 1 laska wanilii, przepołowiona wzdłuż
 brązowy cukier do posypania
1

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę ok 6-7 min

2

W rondelku zagotować śmietankę z przekrojoną na pół laską wanilii i skórką z pomarańczy.

3

Gdy śmietana się zagotuje odstawić ją na kilka minut i wyjąć laskę wanilii

4

Do masy z żółtek powoli wlewać śmietanę, należy to robić bardzo wolno aby żółtka się nie zwarzyły jednocześnie delikatnie mieszać aby nie tworzyły się pęcherzyki powietrza.

5

Przed wlaniem do żaroodpornych naczyń należy miskę z masą uderzyć o blat aby pozbyć się z niej powietrza.

6

Nastawić piekarnik na temperaturę 120C i piec creme brulee ok 60 min - może to być nieco dłużej jeżeli użyjemy głębszych ramekinów - ważne jest aby masa była ścięta.

7

Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

8

Przed podaniem usunąć delikatnie wilgoć za pomocą ręcznika papierowego, posypać brązowym cukrem i palnikiem go skarmelizować.

9

Jeżeli nie masz palnika możesz wsadzić na kilka minut do piekarnika z funkcją grill na temp 180 C


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('//wp-content/wf...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35