Opcje drukowania:

Cinnabon rolls czyli drożdżówki cynamonowe

Ilość porcji1 porcja

Ciasto drożdżowe
 3 szklanki mąki pszennej
 ½ łyżeczki soli
 5 łyżki cukru
 ¾ szklanka ciepłego mleka
 1 jajko
 30 g świeżych drożdży
 70 g roztopionego masła
Nadzienie
 2 łyżki cynamonu
 75 g miękkiego masła
 ½ szklanka brązowego cukru
 ½ szklanka posiekanych orzechów włoskich
Polewa
 1 serek mascarpone
 ¾ szklanka cukru pudru
 2 łyżki esencji waniliowej
 sok z jednej pomarańczy
1

Drożdże rozcieram z łyżką cukru. Dodaję do masy pół szklanki ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce, aby drożdże podrosły (na ok. 15 minut).

2

Następnie w dużej misce mieszam suche składniki. Dolewam do tego drożdże i resztę mleka,  roztopione masło oraz wbijam jajko.

3

Zagniatam przez ok. 10-15 minut aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawiam na ok. godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.

4

W międzyczasie przygotowuje farsz:  rozcieram miękkie masło, pokrojone orzechy z cukrem i cynamonem.

5

Następnie wyjmuję ciasto na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowuję je na kwadrat o bokach ok. 30 cm.

6

Ciasto smaruję masą - farszem cynamonowym. Zwijam w roladę. Kroję na grube (ok. 2 cm) plastry i układam w okrągłej blaszce wyłożonej papierem w odstępach ok. 3 cm – ciasto jeszcze urośnie!

7

Odstawiam blaszkę z bułeczkami na ok. godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca smaruję mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły.

8

Piekę w temp. 180 stopni przez ok. 35 minut.

9

Na koniec polać przygotowaną pyszna polewą.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('//wp-content/wf...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35