Opcje drukowania:

Ciasto ze świeżą żurawiną

Ilość porcji1 porcja

 8 łyżek masła
 1 szklanka cukru
 1 jajko
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 1 ½ szklanki mąki
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ¼ łyżeczki soli
 ½ szklanka mleka
 1 ½ szklanki świeżej żurawiny
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 175 C.

2

Na dno formy o średnicy 21 cm wyłożyć 2 łyżki masła i dobrze rozsmarować (dno i boki), następnie na masło wyłożyć 1/2 szklanki cukru wymieszanego z 1/2 łyżeczki cynamonu i obtoczyć całą foremkę. (zostawić cukier równo rozłożony na dnie). Na tak przygotowana formę wysypać świeżą żurawinę uprzednio umyta i osuszoną.

3

Pozostałe 6 łyżek masła utrzeć z pozostałą 1/2 szklanki cukru na puszysta masę, pod koniec dodać jajko i ekstrakt waniliowy i dokładnie połączyć.

4

W osobnej misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia.

5

Cały czas miksując masę maślaną dodawać w 3 partiach na zmianę mieszankę mąki na przemian z mlekiem.

6

Ciasto wyłożyć na przygotowaną w formie żurawinę (można formę zabezpieczyć od dołu folia aluminiową aby topiące się masło i sok z żurawiny nie wyciekały na piekarnik).

7

Ciasto piec ok 40-50 min do momentu suchego patyczka.

8

Kiedy ciasto będzie już gotowe należy wyjąć je z piekarnika i ostudzić ok 20 min na kratce.

9

Po tym czasie do blaszki przyłożyć talerz i odwrócić tak aby owoce żurawiny były na górze.