Opcje drukowania:

Ciasto ze śliwkami i kremem kokosowym

Ilość porcji1 porcja

Składniki na spód:
 375 g mąki pszennej
 50 g cukru
 20 g drożdży świeżych
 125 ml mleka
 50 g masła
 1 szczypta soli
Składniki na krem kokosowy:
 4 żółtka
 250 g mleka kokosowego
 100 g cukru
 sok z ½ cytryny
 1 szczypta kardamonu
 150 g wiórków kokosowych
Składniki na kruszonkę:
 100 g masła
 125 g mąki pszennej
 125 g cukru
Dodatkowo:
 1 kg śliwek
 1 łyżeczka cynamonu
1

Do letniego mleka dodać drożdże, 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Odstawić na 10 minut.

2

Pozostałą mąkę i sól przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, cukier  i roztopione masło.  Całość ugniatać do momentu w którym ciasto będzie gładkie i lśniące. Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

3

Przygotować krem kokosowy: Żółtka utrzeć z cukrem przez około 5 minut, następnie dodać mleko i wiórki kokosowe i kardamon. Całość dobrze wymieszać.

4

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę  do pieczenia o wymiarach 28 x25 cm wyłożyć papierem.

5

Śliwki umyć i usunąć pestki. Posypać łyżką cynamonu.

6

Przygotować kruszonkę:  W rondelku rozpuścić masło, zdjąć z ognia - dodać mąkę i cukier. Całość włożyć do lodówki.

7

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować i włożyć do przygotowanej foremki, następnie wyłożyć krem kokosowy a na niego śliwki pokrojone w ćwiartki. Całość posypać kruszonką. Piec 40 - 50 min lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto pozostaje suchy.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('//wp-content/wf...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35