Opcje drukowania:

Ciasto z odpadków marchewki – najlepsze!

Ilość porcji1 porcja

 170 g cukru Muscovado
 175 ml oleju rzepakowego
 3 duże jajka
 140 g odpadów marchewki powstałych z wyciskania soku
 100 g żurawiny
 1 skórka z cytryny
 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 łyżeczka cynamonu
 ½ łyżeczki kardamonu
 ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Składniki na lukier:
 ½ szklanki cukru pudru
 2 łyżki soku z cytryny
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę o bokach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Jajka, cukier oraz olej ubijać mikserem przez 5 minut. Dodać odpady z marchewki i żurawinę, skórkę startą z cytryny - wymieszać łyżką.

3

Mąkę przesiać wraz z sodą, cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. Całość dodać do masy z marchewką i dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników. (masa będzie płynna jednak nie należy się tym przejmować ciasto pięknie wyrośnie)

4

Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec przez 40- 45 minut lub do momentu  kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wystudzić.

5

Przygotować lukier poprzez przesianie cukru pudru do miski i ucieranie go wraz z sokiem z cytryny. Udekorować nim ciasto. (ja dodatkowo udekorowałam listkami melisy i paseczkami marchewki )