Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę o bokach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka, cukier oraz olej ubijać mikserem przez 5 minut. Dodać odpady z marchewki i żurawinę, skórkę startą z cytryny - wymieszać łyżką.
Mąkę przesiać wraz z sodą, cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. Całość dodać do masy z marchewką i dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników. (masa będzie płynna jednak nie należy się tym przejmować ciasto pięknie wyrośnie)
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec przez 40- 45 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wystudzić.
Przygotować lukier poprzez przesianie cukru pudru do miski i ucieranie go wraz z sokiem z cytryny. Udekorować nim ciasto. (ja dodatkowo udekorowałam listkami melisy i paseczkami marchewki )