Opcje drukowania:

Ciasto z 5 składników

Ilość porcji1 porcja

Składniki na spód:
 200 g wiórków kokosowych
 100 g cukru pudru (ja dałam mniej)*
 4 łyżki miękkiego masła
Składniki na ganache:
 200 g czekolady gorzkiej (najlepiej 60% kakao)
 1 szklanka słodkiej śmietany 30%
 cukier puder opcjonalnie
 * skosztuj wiórki czy są odpowiednio słodkie w razie czego dodaj więcej cukru.
1

Nastaw piekarnik na temperaturę 175 C z funkcją grzania góra -dół. Przygotuj foremkę o średnicy 20 cm wykładając ją folią aluminiową tak aby wystawały boki boli poza formę.

2

Kokos połącz z cukrem pudrem.

3

Do osobnej miski dodaj miękkie masło i 1/3 wiórków wymieszanych z cukrem. Mieszaj wszystko mikserem ok 1-2 min do momentu kiedy składniki będą się łączyły w kulę.

4

Do zmiksowanej masy dodaj pozostałe 2/3 kokosu z cukrem i palcami dokładnie wymieszaj.

5

Masę wyłóż na przygotowaną foremkę. Dociskając przy spodzie i lekko przy bokach. Uważaj aby górne krawędzie nie były zbyt mocno dociśnięte - zostaw je "puszyste". Folia która została posłuży za zawinięcie jej dookoła tak aby boki się za szybko nie spaliły.

6

Piec 10-15 min aż środek będzie złoty, następnie ściągani folię z boków i piec jeszcze 5 min aż się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

7

Kiedy spód wystygnie przygotuj ganache. Zagotuj szklankę śmietany 30%. W osobnej miseczce połam czekoladę na kostki i zalej je wrzącą śmietanką. Możesz dosłodzić jeżeli nie lubisz gorzkiej czekolady lub użyć czekolady mlecznej.  Masę wymieszaj i odstaw na 10 min.

8

Po 10 min masę przelej do kokosowego spodu, wyrównaj i daj do lodówki na min 1 godzinę.