Opcje drukowania:

Ciasto w 10 minut

Ilość porcji0.5 porcji

Składniki na ciasto: pojemność 0,5 l
 85 g bardzo miękkiego masła
 85 g cukru brązowego
 2 jajka
 85 g mąki pszennej
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 2 łyżeczki kawy instant w proszku - kawa rozpuszczalna
 1 garść orzechów nerkowca
Składniki na sos karmelowy:
 5 łyżek cukru muscovado
 1 łyżka masła
 50 ml śmietany 30%
 opcjonalnie szczypta soli i cynamonu
Ciasto:
1

W plastikowej misce wymieszać ze sobą:  miękkie masło, cukier, jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kawę w proszku oraz orzechy.

2

Miskę umieścić na 4 minuty w mikrofali na jej największej mocy. Po tym czasie sprawdzić czy ciasto jest gotowe za pomocą wykałaczki - jeżeli pozostanie sucha ciasto jest gotowe, jeżeli nie włączyć program jeszcze na 1 minutę.

3

Wyjąć ciasto na talerz i poczekać około 5-10 min aż przestygnie.

4

Ciasto można zrobić w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 C na około 15-20 min, oczywiście masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub formy silikonowej.

Sos karmelowy:
5

Na rozgrzaną patelnie o grubym dnie wysypać cukier, kiedy zacznie się topić dodać ostrożnie masło i śmietanę.

6

Całość mieszać, aż cukier nie będzie miał grudek i powstanie gęsty sos. Można wzbogacić o szczyptę soli i cynamonu.

7

Ciasto podałam z bananami mini i sosem karmelowym oraz posypałam orzechami nerkowca.

Wartości odżywcze

Porcji 0