Piekarnik nastawić na temperaturę 160° C z funkcją grzania - termoobieg. Blachę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce przygotować jajka z siemienia lnianego czyli wymieszać ze sobą mielone siemię lniane i wodę - odłożyć na kilka minut.
W drugiej misce wymieszać suche składniki tj.: płatki owsiane, mąkę orkiszową i ziemniaczaną, nasiona chia, siemię lniane (całe nasiona), cukier kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i przyprawę do piernika.
Do miski z jajkami z siemienia dodać pozostałe mokre składniki tj.: mleko kokosowe, mus z jabłek, syrop klonowy, oliwę. Całość zblendować na gładka masę.
Połączyć zawartość obu misek. Wymieszać. Dodać orzechy, rodzynki i skórkę startą z pomarańczy - ponownie całość wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy i włożyć do piekarnika. Piec 30-40 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Ciasto wyjąć i ostudzić.
Przygotować polewę. Umieścić wszystkie jej składniki w szklanej miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (3 x 30 sekund).
Polewę rozsmarować równo na cieście i dowolnie udekorować.(U mnie była to kopra kokosowa, jagody goji i orzechy.)
można użyć dowolnych płatków np. jęczmiennych, jaglanych, orkiszowych
mąkę orkiszową można zastąpić: mąką gryczaną, jaglaną, migdałową lub połową porcji mąki kokosowej lub ryżowej
cukier kokosowy można zastąpić cukrem trzcinowym, ksylitolem, erytrytolem lub 1/2 szklanki namoczonych w ciepłej wodzie, odcedzonych i zmiksowanych daktyli
mleko kokosowe można zastąpić dowolnym mlekiem lub sokiem z pomarańczy
mus jabłkowy - można zastąpić startym jabłkiem, puree z banana (ok 2½ sztuki), ugotowanym batatem
oliwę z oliwek dolnym olejem roślinnym
jajko z siemienia - normalnym kurzym jajem (2 sztuki) lub taką sama miksturą przygotowaną z nasion chia lub babki płesznik
syrop klonowy można zastąpić syropem z agawy lub miodem
Porcji 0
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.