Opcje drukowania:

Ciasto na niedzielę

Ilość porcji1 porcja

 1 ½ szklanki mąki
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ¼ łyżeczki sody
 ¼ łyżeczki soli
 6 łyżek masła o temperaturze pokojowej
 ¾ szklanki cukru
 skórka strata z 1 cytryny
 1 duże jajko
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 ½ szklanki kefiru lub maślanki
 300 g truskawek
 cukier perlisty i puder do posypania
 suszone truskawki (można pominąć)
1

Rozgrzej piekarnik do 180 C z funkcją grzania góra-dół. Przygotuj formę o średnicy 27 cm wykładając ją papierem do pieczenia.

2

Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól do miski.

3

Miękkie masło utrzyj z cukrem i skórką z cytryny w dużej misce mikserem na średniej prędkości, aż powstanie jasna i puszysta masa.

4

Dodaj do masy maślanej jajko i ekstrakt z wanilii. Miksuj do dobrego połączenia składników.

5

Na wolnych obrotach miksera  dodawaj  połowę mieszaniny mąki, miksując aż dobrze połączy się z masą maślaną. Dodaj maślankę, a następnie zakończ na pozostałej ilości mąki.

6

Wlej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia, wyrównaj górę ciasta za pomocą łopatki.

7

Układaj na wierzchu ciasta połówki truskawek. Posyp cukrem perlistym  Piecz ok 40 min, aż ciasto będzie złote i wykałaczka  czysta.

8

Ciasto może stać w temperaturze pokojowej 2 dni.