Opcje drukowania:

Ciasto marchewkowo-jabłkowe

Ilość porcji1 porcja

 200 g marchewki
 600 g jabłek najlepiej kwaskowatych
 3 łyżki soku z cytryny
 4 jajka
 100 g masła
 100 g cukru
 100 g maki kukurydzianej lub pszennej
 125 g mielonych migdałów
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka obrać i 100 g zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z utarta marchewką.
Resztę jabłek pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny żeby jabłka nie ściemniały.

2

Piekarnik  nastawić na temperaturę 175 C. Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć za pomocą miksera z masłem i cukrem 50 g.

4

Białka ubić na sztywną pianę., dodając stopniowo resztę cukru czyli pozostałe 50 g.

5

Przesiana mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami, dodawać porcjami do ucieranej masy.

6

Pod koniec ucierania dodać masę marchewkowo- jabłkową.

7

Na utarta masę wyłożyć pianę z białek i delikatnie i dokładnie wymieszać.

8

Masę przelać do przygotowanej tortownicy, powierzchnie wyrównać. Układać koliście plasterki jabłek w taki sposób, aby zachodziły na siebie.

9

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor 45 min.

10

Ciasto można posmarować podgrzana w rondelku marmoladą pomarańczową, a na koniec posypać cukrem pudrem.