Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml wrzątku i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Przygotować biszkopt. Nastawić piekarnik na temperaturę 160 ºC. Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby boki wystawały ponad brzegi.
Białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywno stopniowo dodając cukier.
Do ubitych białek cały czas miksując dodać żółtka.
Nastepnie wymieszać obie mąki i przesiać je do masy.
Całość mieszać za pomocą silikonowej szpatuły tak, aby delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto przelać na przygotowną blaszkę i wyrównać. Piec 15 - 20 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest suche w środku. Wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości 30 cm. Ponownie włożyć do piekarnika już wyłączonego z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzić.
Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w miseczce z wodą - ok 3 łyżki tak, aby napęczniała. Po 5 minutach dodać kolejne 3 łyżki wrzątku i wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić, aby przestygła.
Śmietanę ubić wraz cukrem pudrem. Kiedy będzie już sztywna dodać mascarpone oraz skórkę z cytryny. Całość ponownie zmiksować, aż zaczną formować się wzorki na kremie.
Do śmietany dodać wystudzoną żelatynę. Ubijać jeszcze 2 minuty.
Przygotowanie ciasta. Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem. Wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce. Włożyć do lodówki.
Galaretkę truskawkową wylać na ciasto w momencie, kiedy zacznie tężeć. Ponownie całość włożyć do lodówki. Podawać schłodzone.
Porcji 17