Opcje drukowania:

Ciasto drożdżowe z owocami na festyn

Ilość porcji1 porcja

Zaczyn
 4 łyżeczka suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych
 ½ szklanka letniego mleka
 ½ szklanka mąki pszennej
 ¼ łyżeczka cukru
Ciasto
 ½ szklanka letniego mleka
 ½ szklanka cukru
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
 otarta skórka z połowy cytryny
 szczypta soli
 ¼ kostki rozpuszczonego margaryny
 1 jajko
 1 żółtko
 2 ¾ szklanki mąki pszennej
 szklanka rabarbaru pokrojonego w kostkę
 szklanka truskawek
kruszonka
 180 g mąki pszennej
 100 g cukru
 16 g cukru wanilinowego
 ½ kostki roztopionego masła
 ¼ łyżeczka cynamonu
Zaczyn
1

Do dużego naczynia wlać mleko i dodać drożdże.
Dodać mąkę, cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości.

2

Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

3

Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę czasu, aż podwoi objętość.

Kruszonka
4

Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i zrobić kruszonkę.

Ciasto
5

Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm** wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto.

6

Ułożyć na cieście owoce, posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny.

7

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka.