Piekarnik nastawić na temperaturę 170 º C z funkcją grzania góra-dół (termoobieg temperatura 160 º C). Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce przesiać ze sobą mąkę gryczaną, kakao, cynamon, proszek, sodę i sól.
W drugiej misce ugnieść widelcem lub zmiksować blenderem banany na puree. Połączyć je z mlekiem migdałowym, sokiem z cytryny, olejem kokosowym i syropem klonowym (jeżeli lubisz słodszy smak dodaj o 2-3 łyżki więcej syropu klonowego).
Dobrze połączyć ze sobą zawartość obu misek i ciasto przelać do przygotowanej formy. Całość z góry oprószyć ziarnami łuskanymi kakaowca i włożyć do piekarnika na 50-60 minut.
mąkę gryczaną można zastąpić: mąką pszenną razową, mielonymi migdałami lub połową porcji maki kokosowej
2 banany można zastąpić: 3 jajkami lub 3 łyżkami siemienia lnianego mielonego wymieszanego z 9 łyżkami ciepłej wody
olej kokosowy - można pominąć lub zastąpić olejem rzepakowym, oliwą z oliwek lub mlekiem kokosowym
mleko migdałowe można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym, zwierzęcym lub sokiem pomarańczowym
syrop klonowy można zastąpić miodem lub cukrem trzcinowym
UWAGA! jeżeli ciasto jest za gęste dodaj więcej mleka lub soku! ciasto ma mieć konsystencje kremu
Porcji 0