Opcje drukowania:

Ciasto brazylijskie

Ilość porcji1 porcjaCzas Przygotowania15 minutCzas pieczenia1 godz.Całkowity czas1 godz. 15 minut

 340 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka mielonego cynamonu
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 100 g orzechów brazylijskich
 50 g rodzynek
 140 g cukru trzcinowego
 200 ml oleju rzepakowego
 4 jajka
 200 g marchewki (około 3 sztuki)
 ½ pomarańczy
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Mąkę przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać do niej posiekane 2/3 orzechów brazylijskich (1/3 orzechów pozostawić do dekoracji) oraz rodzynki. Wymieszać.

3

Zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy oraz wycisnąć z niej sok. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

4

Olej miksować z cukrem w robocie co najmniej 5 minut. Następnie dodawać po jednym jajku czekając za każdym razem aż wszystko dobrze się połączy.

5

Wyłączyć robot. Dodać przygotowaną marchewkę, sok i skórkę z pomarańczy oraz mąkę. Ponownie włączyć robot i dosłownie kilkoma ruchami mieszadła wymieszać wszystkie składniki. (ciasta nie należy mieszać zbyt długo!)

6

Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 - 60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.

7

Ciasto wystudzić i polać lukrem i czekoladą oraz udekorować posiekanymi orzechami brazylijskimi.

Uwaga!
8

orzechy brazylijskie można zastąpić dowolnymi orzechami lub pestkami dyni czy słonecznikiem

9

marchew można zastąpić startym jabłkiem

10

mąkę pszenną pełnoziarnistą możemy zastąpić mąką orkiszową

11

cukier trzcinowy można zastąpić ksylitolem - wtedy należy użyć mniejszej ilości

12

jajka można zastąpić mielonym siemieniem lnianym w proporcji: 1 jajko =  1 łyżka siemienia lnianego wymieszana z 2 łyżkami wody

13

rodzynki można zastąpić żurawiną