Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać do niej posiekane 2/3 orzechów brazylijskich (1/3 orzechów pozostawić do dekoracji) oraz rodzynki. Wymieszać.
Zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy oraz wycisnąć z niej sok. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Olej miksować z cukrem w robocie co najmniej 5 minut. Następnie dodawać po jednym jajku czekając za każdym razem aż wszystko dobrze się połączy.
Wyłączyć robot. Dodać przygotowaną marchewkę, sok i skórkę z pomarańczy oraz mąkę. Ponownie włączyć robot i dosłownie kilkoma ruchami mieszadła wymieszać wszystkie składniki. (ciasta nie należy mieszać zbyt długo!)
Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 - 60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.
Ciasto wystudzić i polać lukrem i czekoladą oraz udekorować posiekanymi orzechami brazylijskimi.
orzechy brazylijskie można zastąpić dowolnymi orzechami lub pestkami dyni czy słonecznikiem
marchew można zastąpić startym jabłkiem
mąkę pszenną pełnoziarnistą możemy zastąpić mąką orkiszową
cukier trzcinowy można zastąpić ksylitolem - wtedy należy użyć mniejszej ilości
jajka można zastąpić mielonym siemieniem lnianym w proporcji: 1 jajko = 1 łyżka siemienia lnianego wymieszana z 2 łyżkami wody
rodzynki można zastąpić żurawiną