Opcje drukowania:

Ciastka Zapałki

Ilość porcji1 porcja

 250 g mąki
 100 g masła
 1 łyżka
  szklanka cukru pudru
 1 jajko
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa (główki zapałek)
 tabliczka czekolady
 1 łyżka masła
1

Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek, jajko, miękkie masło i jogurt.

2

Ciasto dokładnie zagnieść. Uformować kulkę, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 20 min.

3

Lekko rozwałkować ciasto na grubość 0,5mm. Wycinać nożem pałeczki przypominające zapałki

4

Wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp 180C 8-10 min - mają mieć ładny złoty kolor. Wystudzić

Polewa (główki zapałek)
5

Czekoladę rozpuścić w  kąpieli wodnej z łyżką masła.

6

Końcówki ciasteczek - zapałek  zanurzyć w czekoladzie i odłożyć na papier do momentu zastygnięcia.