Opcje drukowania:

Ciastka wegańskie pieguski

Ilość porcji20 porcjiCzas Przygotowania5 minutCzas pieczenia10 minutCałkowity czas20 minut

 ½ szklanki oleju kokosowego
 ¾ szklanki cukru trzcinowego
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 ¼ szklanki mleka kokosowego z puszki
 ½ małego jabłko (około ¼ szklanki)
 2 szklanki mąki orkiszowej
 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 szczypta soli
 100 g czekolady gorzkiej lub dropsów czekoladowych
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W jednej misce dobrze połączyć ze sobą roztopiony olej kokosowy, cukier trzcinowy, ekstrakt waniliowy, mleko kokosowe oraz starte na tarce o drobnych oczkach jabłko.

3

W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę, siemię lniane i sól.

4

Połączyć zawartość obu misek (ciasto należy wymieszać łyżką, a następnie za pomocą dłoni tak, aby było jednolite).

5

Dodać posiekaną drobno czekoladę lub dropsy czekoladowe i ponownie całość zagnieść.

6

Z ciasta zrobić wałek o średnicy ok 3-4 cm, kroić ciastka o grubości 1 cm i wykładać w dużych odstępach na blaszkę.

7

Piec przez 10 minut lub do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru.

Możliwości:
8

zamiast jabłka można użyć puree z ugotowanego batata lub banan

9

można użyć dowolnego mleka roślinnego lub krowiego

10

zamiast mąki orkiszowej można użyć maki pszennej pełnoziarnistej, mąki gryczanej

11

zamiast czekolady można dodać orzechy, rodzynki lub nasiona słonecznika

Wartości odżywcze

Porcji 0


Ilość na porcję
Kalorie 162
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 8.9g14%
Węglowodany 19.6g7%
Białko 2.4g5%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.